نحوه تمیز کردن ماشین لباسشویی
آیــا میدانیــد ماشــین لباسشویی به این دلیل که یک دستگاه تمیزکننده است، لزوما تمیز و بدون آلودگی نیست و حتی چون آب در بخشهای مختلف آن جریان دارد و رطوبت ایجاد میکند، فضای مناسبی برای رشد میکروب و باکتری است. لباسهایی که از ماشین لباسشویی بیرون آورده میشوند، شاید فاقد لک و کثیفی باشند ولی صددرصد تمیز نیستند. برای داشتن لباسهایی کاملا تمیز باید ماشین لباسشویی خود را هم هر چند وقت یک بار تمیز کنید. تعداد دفعات این کار در طول یک ماه بستگی به میزان استفاده شما دارد. اگر از ماشین لباسشویی خود برای شستن لباس نوزاد استفاده میکنید، مراحل شستوشوی ماشین لباسشویی را ترجیحا هر هفته انجام دهید. روش حمامکردن ماشین لباسشویی به شرح زیر است.از محفظه مواد شوینده ماشین لباسشویی شروع کنید. انتهای این محفظه بعد از مدتی جرم میگیرد و لایهای شبیه جلبک در دیوارههای آن تشکیل میشود. به همین دلیل در اغلب ماشین لباسشوییها این محفظه قابل درآوردن است. برای شستن محفظه و جداکردن جرمها از مسواک و یک شوینده معمولی مثل پودر لباسشویی دستی استفاده کنید.در پایین ماشین لباسشویی، محفظه فیلتر قرار دارد که یکی از فضاهای آلوده ماشین لباسشویی محسوب میشود. فیلتر را خارج و با همان مسواک و شوینده بشویید. محفظه قرار گرفتن فیلتر را فراموش نکنید. در اطراف محفظه ورودی اغلب ماشین لباسشوییها یک نوار لاستیکی وجود دارد که ترجیحا بعد از هر بار استفاده آن را با اسکاچ کفی تمیز و با یک حوله مخصوص این کار کاملا خشک کنید. بسیاری از مواقع آب چرکی در فضای میان نوارهای لاستیکی باقی میماند و تخلیه نمیشود که نادیدهگرفتن آن موجب ایجاد بوی بد در ماشین لباسشویی میشود. ترجیحا از ایجاد این بو خودداری کنید چون برطرفکردن آن کار آسانی نیست.
محفظه اصلی ماشین لباسشویی در ظاهر کاملا کملا تمیز است اما توجه کنید این محفظه سوراخهای بسیاری دارد که محل مناسبی برای ایجاد جرم و آلودگی است. برای تمیزکردن این محفظه هر ماه یک دور ماشین لباسشویی را خالی روشن کنید. برای تمیزی بیشتر بلور سودا یا یک قرص ماشین ظرفشویی داخل آن بیندازید و ماشین را روشن کنید. حواستان باشد که دمای آب برای این کار حتما ۶۰ درجه باشد که قدرت تمیزی بالایی دارد.آخرین نکته هم اینکه برای جلوگیری از ایجاد بوی بد در ماشین لباسشویی بعد از هر بار استفاده در ماشین را برای چند ساعت باز بگذارید تا تبادل هوا صورت گیرد و کاملا خشک شود. سعی کنید به جای مایعهای شوینده از پودر شستوشو استفاده کنید چون مایع شستوشو در محفظهها باقی میماند و از بین نمیرود.پیشنـهاددر میان شویندههای خارجی ۲محصولی متفاوت وجود دارد که برای حل رنگ گرفتگی لباسها به شما کمک میکند؛ یکی محلول رنگبری مخصوص لباسهایی که در ماشین لباسشویی رنگ شدهاند. لباسهای رنگ گرفته را بعد از خیساندن در سودا، همراه با این محلول در ماشین لباسشویی بیندازید. یک دستمال هم وجود دارد که از وقوع این مشکل جلوگیری میکند. کافی است یک ورقه از این دستمال را همراه با لباسهای رنگی داخل ماشین لباسشویی بیندازید، کارگاه رنگرزی خانگی تعطیل میشود. مشابه ایرانی این محصولات هنوز تولید نشده و میتوانید نمونههای خارجی آنها را از سوپرمارکت، فروشگاههای شهروند و هایپر استار خریداری کنید.
بعضی از اشتباهات رایج در استفاده از ماشین لباسشویی
از اینکه قرار است یک ماشین در صرفهجویی وقت و انرژی به شما کمک کند، ذوقزده نشوید و با چشمان بسته همه لباسها را به داخل آن نریزید. پیش از هر چیز محتویات جیبهای لباسها (به خصوص جیبهای مخفی) را ببینید و محتویات آنها را خالی کنید. لباسها را بر اساس رنگی، سیاه و سفید بودنشان، با توجه به جنس آنها و میزان کثیف بودنشان از هم جدا کنید. به فکر طول عمر و زیبایی لباسهایتان باشید و آنهایی را که جنسی لطیف دارند با دست بشویید. سعی نکنید همه لباسهایتان را یکباره در ماشین بیندازید، چون علاوه بر اینکه ماشین لباسشویی آسیب میبیند، لباسها هم خوب شسته نمیشوند. در موقع انتخاب پودر لباسشویی دقت کنید که حتماً روی آن نوشته شده باشد «مخصوص ماشین لباسشویی»، چون کف زیاد پودرهای دستی کار ماشین را مختل میکند. برای شست وشوی لباسهای مشکی هم بهتر است از مایعهای مخصوص استفاده کنید تا سفیدک نزنند. دفترچههای راهنمای ماشین لباسشویی را هم جدی بگیرید؛ گاهی نکاتی در آنها مییابید که کلی به شما و البته سلامت ماشین لباسشوییتان کمک میکند. اگر برای شست وشو برنامهای را انتخاب کردهاید که در زمان کوتاهتری لباسها را میشوید، سعی کنید پودر کمتری هم در محفظه پودر بریزید؛ چون در این برنامهها تعداد دورهای چرخش ماشین کمتر است و اگر پودر زیاد باشد ممکن است خوب آبکشی نشود. بعد از اتمام کار ماشین، زودتر لباسها را روی بند پهن کنید تا کمتر چروک شوند.
نقش ماشین لباس شویی در سلامتی شما
شاید تصور اینکه ماشین لباسشویی باعث بروز بیماریهای آلرژیک یا پوستی بشود، برایتان دشوار باشد. اما حقیقت این است که برخی میکروبها و قارچهایی که در اثر استفاده نادرست از ماشین لباسشویی، درون آن تولید و تکثیر میشوند، قادرند سلامت ما را به خطر بیندازند. این مطلب، نگاهی میاندازد به خطاهای هشتگانه استفاده از ماشین لباسشویی که ممکن است هرکدام از ما مرتکب شویم و سلامتمان را به دست خودمان تهدید کنیم….
نکته ۱:گذاشتن ماشین لباسشویی در یک فضای کوچک. کم نیستند افرادی که ماشین لباسشویی را درون رختکن حمام، انباری یا حیاط خلوت سقفدار قرار میدهند و نمیدانند که با این کار چه خیانتی به خود و اعضای خانوادهشان میکنند! ماشین لباسشویی باید در یک محیط باز مثل آشپزخانه قرار گیرد تا بتوان بعد از اتمام کار، قدری پنجره را باز گذاشت تا هوا و بخار متصاعدشده از آن، محیط مناسبی برای رشد قارچها و کپکها به وجود نیاورد.قراردادن ماشین لباسشویی در مکانی مثل حمام، باعث تکثیر قارچها و کپکها و سرایت آنها به لباسهای داخل حمام، پرده حمام و لوازمی مثل لیف میشود و عاقبت این سرایت چیزی نیست جز ابتلا به آلرژی و بیماریهای پوستی! بنابراین، ماشین لباسشویی شما باید در محیط هایباز مثل آشپزخانه نصب شود. و در پایان کار، بایددر مخزن لباسشویی و هم پنجره آشپزخانه را باز گذاشت تا هوا و بخار حاصله از آن خارج شود. چرا که حبس این بخار، باعث ایجاد محیط مناسب برای رشد میکروب و باکتریها میشود.
اگر نمی توانید ماشین لباسشویی را در یک محیط باز قرار دهید. و اجبارا آن را در محیط های نامناسب مانند حمام، انباری و … قرار دادهاید. باید بعد از اتمام کار ماشین در حمام یا انباری را به مدت چند ساعت، باز گذاشته تا هوا و بخارهای حاصله خارج شوند.
دکتر جربا محقق و میکروبیولوژیست تاکید میکند که با خشک کردن لاستیک دور درمخزن و حتی فضای درون ماشین با دستمالی خشک از سرایت باکتریهاو میکروبها به لباسها جلوگیری کنید.
حتی برای اطمینان از نابودی کاملآنها میگوید: پس از هر بار استفاده از ماشین لباسشویی آن را با باد سرد سشوار خشک کنید!
نکته ۲: شستن ملحفهها با آب ولرم. خیلیها برای حفظ رنگ و رو یا دیرتر کهنه شدن روتختی، روبالشی و ملحفهها، آنها را با دور کند ماشین لباسشویی و آب ولرم میشویند؛ در حالی که رابرت ویتز، میکروبیولوژیست، این کار را تنها یک آبتنی لذتبخش برای اینگونه کالاها میداند و میگوید: “یکی ازبهترین مناطق برای حفظ گرد و غبار و ایجاد آلرژی، روتختیها و روبالشیها هستند، بنابراین همه افراد باید حداقل هر دو هفته یک بار کلیه لوازم خوابشان را با آب کاملا داغ و با دور تند ماشین لباسشویی بشویند و برای جلوگیری از آلرژیزا شدن، آنها را درون خانه و به دور از گرد و غبار محیط بیرون از منزل خشک کنند.”
نکته ۳: حبس هوا در ماشین لباسشویی. کپکها به ندرت در محیطهای خشک تولید میشوند اما مناطق مرطوب، جولانگاه تولید و تکثیر انواع کپکها هستند. تماس کپک با لباسها باعث بروز احتقان، خارش چشمها و خسخس سینه در افراد میشود. این علایم وقتی به صورت شدیدتر و گستردهتر در فرد ظهور میکند که او به آسم یا آلرژی هم مبتلا باشد. بنابراین برای جلوگیری از تولید و تکثیر کپک در ماشین لباسشوییتان، پس از هر بار شستشوی لباسها، درب آن را کاملا باز بگذارید تا هوا و بخار دروناش کاملا خارج شود و محیط خشکی درون ماشین به وجود بیاید.رابرت ویتز، خشک کردن لاستیک دور در و حتی محفظه درونی ماشین به وسیله یک دستمال خشک را هم برای جلوگیری از حمله کپکها موثر میداند. او حتی پا را از این حد فراتر گذاشته و میگوید: “برای اطمینان از نسلکشی کپکها باید پس از هر باراستفاده، ماشین لباسشوییتان را با باد سرد سشوار خشک کنید!”
نکته ۴: شستن لباس زیر با ماشین لباسشویی. به گفته دکتر چارلز جبرا، استادمیکروبیولوژی دانشگاه آریزونا، لباسهای زیر یکی از اصلیترین منابع انتشار میکروب در فضاهای بسته و مرطوب هستند. به همین دلیل بهتر است که هنگام شستشو با سایر لباسها، درون یک محفظه قرار نگیرند. از طرف دیگر، ممکن است آلودگی بیش از حد البسه دیگر به لباس زیر افراد سرایت کند وموجب تحریک پوستی یا حتی عفونت دستگاه تناسلی در آنها شود. به عقیده دکتر جبرا، لباسهای زیر باید با آب کاملا داغ و مواد شوینده شسته و برای خشک شدن زیر نور مستقیم آفتاب قرار گیرند. او همچنین برای پیشگیری از ماندگاری میکروبها در ماشینلباسشویی توصیه کرد که پس از هر سه یا چهار بار استفاده، یک دور آن را به صورت خالی از لباس و ریختن موادضدعفونیکننده، روشن کنید.
نکته ۵: استفاده از شویندههای نامناسب. بعضیها به خاطر اینکه پوست دستشان نسبت به بعضی شویندهها حساس است، ترجیح میدهند لباسهایشان را درون ماشین لباسشویی بریزند و اینطوری از هر نوع شویندهای که دوست داشتند استفاده کنند اما پژوهشگران دانشگاه واشنگتن میگویند اگر پوست دست شما نسبت به ماده شوینده خاصی حساسیت دارد، به هیچوجه نباید از آن ماده درون ماشین لباسشوییتان استفاده کنید زیرا با این کار حساسیت پوستی را به کل بدنتان منتقل خواهید کرد. آنها همچنین استفاده از شویندهها و نرمکنندههای معطر را برای شستن لباس کودکان، نوزادان و افراد مبتلا به آسم و آلرژی مناسب نمیدانند. به علاوه، پژوهشگران معتقدند که بهتر است لباس نوزادان هم مانند لباسهای زیر، با دست و با مواد شوینده ملایم شسته شوند.
نکته ۶: رها کردن لباسهای شسته شده برای مدتی طولانی. یکی دیگر از خطاهای نسبتا رایج و بیماریزا در مورد ماشین لباسشویی، رها کردن لباسهای شستهشده به مدت طولانی درون آن است. در حالی که به عقیده دکتر جبرا، باقی ماندن لباسهای خیس درون ماشین لباسشویی، بیشتر از ۳۰ دقیقه یعنی تولید کپک و باکتریهای آلرژیزا. بنابراین به توصیه وی، تنها زمانی ماشینلباسشوییتان را روشن کنید که مطمئن باشید در خانه هستید و میتوانید پس از پایان شستشو، بلافاصله لباسها را از درون آن خارج کرده و پهن کنید.
نکته ۷: پرکردن ماشین با لباسهای کثیف از چند روز قبل. این خطا از آن دست اشتباههایی است که اکثر خانمها آن را مرتکب میشوند. خانمها معمولا برای جلوی چشم نبودن لباسهای کثیف، آنها را درون ماشین لباسشویی میریزند تا زمانی که ماشین کاملا پر از لباس شد، آن را روشن کنند. غافل از اینکه عرق، رطوبت و آلودگی لباسها میتوانند زمینهساز تولید انواع میکروبها و رخنه کردن آنها درون لباسها شوند. میکروبهایی که در محفظههای ریز لباسها رخنه میکنند تا در فرصت مناسب شروع به فعالیتهایی کنند که موجب ناراحتیهای پوستی در ما میشود.
نکته ۸: شستن کفش و لباسهای گلی با ماشین لباسشویی. اگر خسته و کوفته از مسافرت یا کوهنوردی برگشتهاید و حال و حوصله شستن کفش و لباس گلیتان را ندارید، بهتر است به جای پرتاب کردن آنها درون ماشین لباسشویی، گوشه حیاط یا حمام قرارشان دهید تا خوب خستگیتان در برود. میکروب و آلودگیهای پنهان شده در گل و لای ممکن است تا مدتها درونماشینلباسشویی باقی بماند و به سایر لباسهایتان هم نفوذ کند، بنابراین بهتر است لباسهایی که گل و کثیفی از سر و کولشان بالا میرودرا با دست بشویید.